() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Farmaceutische sector denkt opnieuw goud gevonden te hebben

0 Comments
1446
24 feb 2017

Elke sector is altijd weer op zoek naar de ‘next big opportunity’. Sommige farmaceuten denken dat ze weten wat die grote nieuwe uitdaging voor de sector is. Het gaat om een leveraandoening waar bijna nog niemand van gehoord heeft en die luistert naar de naam Nash. Deze ziekte veroorzaakt vorming van littekenweefsel en ontsteking van de lever. De ziekte kan uiteindelijk lijden tot een dodelijke levercirrose of leverkanker. In de VS zouden 16 miljoen mensen lijden aan deze sluipende ziekte die niet het gevolg is van overmatig alcoholgebruik

Farmaceuten gaan ervan uit, dat het aantal gevallen van Nash de komende jaren dramatisch gaat stijgen, omdat de ziekte gerelateerd kan worden aan overgewicht. Obesitas is vandaag de dag een erkende wereldwijde epidemie. Sommige analisten denken dat de markt voor Nashmedicijnen wel eens een waarde kan krijgen van $ 35 miljard per jaar. Het probleem is echter dat er nog geen medicijnen op de markt zijn om de aandoening te behandelen en dus besteden bedrijven miljarden aan onderzoek en aan het kopen of in licentie verkrijgen van potentiele medicijnen. Er zijn nu vier medicijnen die waarschijnlijk in de laatste testfase belanden.

Het lijkt erop dat Allergan op kop ligt. Eind 2017 nam deze farmaceut het biotechnologie bedrijf Tobira over voor het lieve sommetje van $ 1,7 miljard. Tobira heeft het medicijn Cenicriviroc ontwikkeld. Dat komt naar alle waarschijnlijkheid dit jaar in de laatste testfase, waarvan de resultaten al in 2019 verwacht worden. Een tweede speler van belang is Gilead, dat onlangs Nimbus opkocht voor $ 1,2 miljard, maar ook fors investeert in eigen onderzoek. Gilead heeft een naam te verliezen als het gaat om R&D. Het bedrijf is succesvol in het ontwikkelen van behandelingen van hepatitis C. De absolute koplopers in deze race zijn echter niet de gevestigde namen, maar twee kleine spelers. Dat zijn het Amerikaanse biotechbedrijf Intercept Therapeutics en zijn Franse concurrent GenFit. Intercept claimt dat het al in de laatste testfase is beland.
Het grote probleem voor Inercept is om voldoende patiënten te vinden. Nash is een sluipende ziekte die zich moeilijk laat diagnosticeren. De beste manier om de ziekte vast te stellen is een leverbiopsie en daar voelen veel proefpersonen weinig voor. De ontwikkelaars hopen dat er op korte termijn nieuwe, minder ingrijpende methodes voor een juiste diagnose ontwikkeld kunnen worden. De hoop is vooral gevestigd op zogeheten biomarkers.

Zal een medicijn tegen Nash inderdaad de nieuwe kip met de gouden eieren blijken te zijn? Daar bestaat twijfel over. Zoals gezegd gaat het om een sluipende ziekte en de kans is groot dat patiënten aan een andere ziekte zullen overlijden. Er zijn nagenoeg geen symptomen die op Nash wijzen. Waarom zou iemand zijn leven lang medicijnen slikken las hij zich gewoon gezond voelt? De behandeling zal waarschijnlijk chronisch zijn, terwijl de kans reëel is dat een noodlottig scenario uitblijft. Critici gaan er dan ook vanuit dat het aantal patiënten met een zeer serieuze aandoening van Nash in de VS niet groter is dan 1,5 miljoen. Ze schatten daarom de waarde van de markt veel lager in. Het zou niet gaan om $ 35 miljard per jaar, maar hooguit $ 8 miljard. Het is vooralsnog onduidelijk wie het gelijk aan zijn kant heeft. Is het de gevestigde industrie of zijn het diens critici? Feit is wel dat het aantal doden aan chronische leveraandoeningen de laatste jaren sterk stijgt.

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: Westerse beleggers hebben koudwatervrees voor de Opkomende Markten De olie gaat naar $ 40 per vat denkt Goldman Sachs De onstuitbare opmars van de techsector Kirgiziƫ roept bevolking op goud te kopen Goudmijnen weer op overnamepad Het beleid van president Trump stuwt de goudprijs omhoog Herwaardering goud als oplossing voor monetaire crisis? Farmaceutische bedrijven vrezen de publieke verontwaardiging Vijf aandelen die u moet hebben in 2017 Manipulatie goudprijs kost Deutsche Bank $60 miljoen
Nash