() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

OPEC overspoelt de wereld met olie

0 Comments
2602
17 Apr 2015

Het gaat er hard aan toe op de oliemarkt sinds OPEC onder druk van Saoedi Arabië in oktober van 2014 besloot niet de eigen productie te beperken. Door de sterk gestegen productie van schalieolie in de Verenigde Staten groeide er een overaanbod aan olie, waardoor de prijs voor een vat olie snel in elkaar zakte. De markt verwachtte in 2014 dat OPEC traditiegetrouw zijn productie zou gaan beperken om vraag en aanbod in evenwicht te brengen. Wijs geworden door slechte ervaringen in het verleden voelde vooral Saoedi Arabië niets meer voor die rol. Het land zette in op behoud van het marktaandeel!

De gedachte erachter was, dat de aanhoudend lage prijzen vooral de producenten van schalieolie zou dwingen op te houden met olie omhoog te pompen. Hun kostprijs zou door de lage prijzen te hoog zijn. Volgens het Internationaal Energie Agentschap begint de strategie van OPEC vruchten af te werpen. Amerikaanse schalieproducenten besluiten om steeds meer boortorens al dan niet tijdelijk stil te leggen. Dat betekent dat de Verenigde Staten in 2015 12,5 miljoen vaten per dag zullen produceren tegen 11,81 miljoen in 2014. Dat zijn er nog altijd ruim 700 000 meer, maar toch alweer 160 000 minder dan het IEA aan het einde van 2014 voorzag.


Figure 1 Amerikanen gaan minder olie oppompen 

Is daarmee het pleit in het voordeel beslecht en gaat de olieprijs weer geleidelijk stijgen naar niveaus van $ 80 per vat en meer? Een dergelijke conclusie is echter voorbarig. De belangrijkste oorzaak daarvoor is OPEC zelf. Saoedi Arabië is in de afgelopen maanden zijn productie alleen maar blijven opvoeren. In maart kwamen er bijna 10,3 miljoen vaten naar boven. Dat waren er bijna 700 000 meer dan een jaar geleden. Die hogere productie laat zich voor een belangrijk deel verklaren door een geleidelijk opleven van de vraag in bijvoorbeeld Europa. Daar lijkt de economie wat sterker te worden. Ook vanuit China ziet het land de vraag toenemen. Maar de Saoedi ’s zijn niet de enige die de productie opvoeren. Lidstaten als Irak en Libië doen hetzelfde. Beide landen kunnen extra inkomsten goed gebruiken om de schade van de burgeroorlogen te boven te komen. Samen zijn ze in maart meer dan     500. 000 vaten extra gaan produceren. En dan is er nog de grote onzekere factor, Iran. Ondanks de boycot exporteerde dat land dagelijks 1,27 miljoen vaten per dag. De boycot heeft echter zijn langste tijd gehad. Het kan zomaar, dat Iran binnenkort zijn productie gaat opvoeren naar 2 miljoen vaten per dag. Zo doende komt de productie ver uit boven 31 miljoen vaten per dag. 

Volgens het IEA zou OPEC slechts 28,5 miljoen vaten hoeven te produceren om aan de vraag te voldoen en om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen, waardoor de prijs weer geleidelijk omhoog zou kunnen. Daar komt maar weinig van terecht. Ondanks een lichte terugval van de productie komt er dagelijks nog steeds teveel olie op de markt. Dat overaanbod zou gerechtvaardigd zijn, als de economie in de wereld zich gezond bleef ontwikkelen. Daar groeien steeds meer twijfels over. Volatiliteit blijft vooralsnog troef. Daar komt nog bij, dat schalieproducenten heel erg flexibel zijn. Ze kunnen heel gemakkelijk hun productie stil leggen maar met hetzelfde gemak weer opvoeren. Dat zullen ze beslist doen als het gewenste prijsniveau weer bereikt is. Veel schalieprocenten zuchten onder zware schulden en die kunnen alleen maar verminderen door te produceren. De strijd op de oliemarkt is nog lang niet gestreden.


Figure 2 Teveel aan olie beperkt prijsstijging

Van oudsher geldt energie in de beleggerswereld als defensief. Energieaandelen koppelen een gematigde koersstijging aan een mooi dividendrendement en die combinatie maakt ze populair bij beleggers. Dat zal nog wel even zo blijven, maar uit bovenstaande spreekt ook dat de stabiele tijden van weleer weleens voorbij kunnen zijn. Een goed risicomanagement is daarom meer dan ooit noodzakelijk. Misschien kunnen wij u daarbij helpen!

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: Waarom voelt de wereldeconomie zo kwetsbaar aan? De wereld zwemt in de olie! De vijf beste aandelen om de oliemarkt te bespelen De olie gaat naar $ 40 per vat denkt Goldman Sachs De oliemaatschappijen zijn nog lang niet uit de zorgen De markt gelooft steeds minder in een drastische daling van de olievoorraden De markt voor olie en gas wordt een kopersmarkt Daling olieprijs is geen incident OPEC bouwt stilletjes aan nieuwe productiecapaciteit Extreme volatiliteit keert terug op de internationale oliemarkten
olie opec