() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

De kater komt altijd na het feest, ook voor oliemaatschappijen

0 Comments
2081
22 sep 2016

wordt door een tekort aan aanbod. Ze wijzen daarbij nadrukkelijk op de sterk gedaalde investeringen in de sector. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) spreekt in dat opzicht waarschuwende tonen in een recent rapport. Volgens het IEA is het aantal nieuwe ontdekkingen voor voorraden in de laatste 60 jaar niet zo laag geweest. Ook de daling in investeringen is met
$ 300 miljard over een periode van slechts 2 jaar ongehoord groot. Er zijn bovendien geen plannen bekend dat bedrijven in 2017 hun investeringen weer gaan opvoeren.

Dat klinkt allemaal heel dreigend en dat is niet helemaal ten onrechte. Er moet echter ook een ander verhaal verteld worden. Tussen de periode 2010 – 2014 lag de olieprijs op gemiddeld $ 100 per vat. In die mooie jaren investeerden oil majors het lieve sommetje van $ 700 miljard per jaar. Met een olieprijs van dat niveau was nagenoeg elk project winstgevend te exploiteren.
De gevolgen van die grote investeringsgolf beginnen we nu pas te merken. Veel projecten hebben een lange doorlooptijd en de olie uit die projecten begint nu pas op de markt te komen. Die nieuwe stromen arriveren op een moment dat de wereld bijna letterlijk zwemt in olie.

Tot vandaag de dag is er weinig aandacht besteed aan die nieuwe toevoer maar het zou zomaar kunnen dat daardoor het langverwachte nieuwe evenwicht op de energiemarkt nog verder de toekomst in schuift. OPEC lijkt daar het eerst van doordrongen. De organisatie heeft voor 2017 het olieaanbod door Non-OPEC leden verhoogd. Noorwegen zal meer produceren en met de nodige vertraging komt eindelijk de olieproductie in Kazachstan op gang.

Het Weense onderzoeksbureau JBC Energy doet er nog een schepje bovenop. In een recent rapport heeft het een overzicht gegeven van 99 projecten die tussen januari 2015 en december 2017 in productie zijn genomen of zullen genomen worden. In deze periode zullen nieuwe projecten in de Golf van Mexico, de Noordzee en Rusland ruim 5,2 miljoen vaten per dag naar de markt brengen. Als er minder aanvoer uit oudere bronnen wordt meegenomen, dan rekent het bureau toch op een extra aanvoer in de komende tijd van 2,7 miljoen vaten.

Als JCB Energy zijn huiswerk goed gedaan heeft, dan zijn de vooruitzichten voor de olie niet bijzonder goed. Ook in 2017 zullen voorraden eerder toe- dan afnemen. De voorraden in de eerste helft van 2017 kunnen nog weleens groter uitvallen dan in de eerste helft van dit jaar. Toen zakte de prijs op een gegeven moment zelfs tot onder $ 30. Nu bewegen prijzen rond een niveau van $ 45.


Het is de stellige overtuiging dat de oliemarkt over niet al te lange tijd getroffen De situatie kan nog verergeren als landen waarvan de productie verstoord is, zoals Libië en Nigeria, die productie weer op niveau kunnen brengen. Het is onder deze omstandigheden zelfs de vraag of succesvolle besprekingen over beperking van de productie veel soelaas zullen bieden. Bij een prijs boven $ 50 per vat zullen schalieproducenten in de VS weer op volle toeren gaan draaien.

Het Internationaal Energie Agentschap heeft gelijk als het stelt dat investeringen niet ongestraft voor een langere periode op een laag pitje gezet kunnen worden. Op termijn moet er wel een tekort ontstaan, zeker als de vraag elk jaar met ongeveer 1 miljoen vaten stijgt. Voor de korte termijn dreigt het scenario van JCB Energy de werkelijkheid te worden. De komende maanden zal nieuwe aanvoer de markt bereiken. Dat maakt een herstel van de prijzen nagenoeg onmogelijk. Integendeel, de markt moet rekening houden met nieuwe prijsdalingen.

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

0.0
Laatst gewijzigd op: dinsdag 30 november -1 00:00
Related Articles: De cost gaet voor de baet uyt Vijf waarschuwingssignalen voor stress op de financiƫle markten De robot is de panacee voor Japans demografische problemen Belastingverlaging in de VS goed nieuws voor aandelenmarkten Westerse beleggers hebben koudwatervrees voor de Opkomende Markten Het succes van de elektrische auto is vitaal voor de koperprijs Vijf aandelen die erg kwetsbaar zijn voor een komende correctie Voor het Franse Carrefour zijn robots de sleutel naar de toekomst De toekomst voor wind- en zonne-energie oogt steeds rooskleuriger De oliemaatschappijen zijn nog lang niet uit de zorgen
olie olieprijs