() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Een spoedige renteverhoging moet een nieuwe financiële cisis voorkomen

0 Comments
2747
17 jul 2015

Terwijl Europa gespannen toekijkt hoe het Griekse drama zich ontrolt en de Chinese overheid tracht haar financiële markten te temmen, buigen de Amerikanen zich over de vraag of en wanneer de rente te verhogen. Uit opmerkingen van de voorzitter van de Fed, Janet Yellen valt te distilleren dat een eerste rentestap steeds dichterbij komt. In een recente voordracht voor the House of Financial Services verklaarde ze, dat de Fred zich scherp bewust is van de bovengenoemde risico’s die fnuikend kunnen uitpakken voor de Verenigde Staten. Ze was echter verrassend positief over de staat van de Amerikaanse economie. Die is sterk, maar ook de trends op de arbeidsmarkt zijn zeer bemoedigend. 

Hoewel niet gezegd met zoveel woorden, lijkt het erop, dat de wereld al in september moet gaan rekening houden met een eerste renteverhoging en dat is waarschijnlijk niets te vroeg! Een groeiend aantal economen en analisten maakt zich steeds meer zorgen over de uitwassen en bubbels die groeien of al gegroeid zijn in de financiële wereld als gevolg van de aanhoudend abnormale lage rente. In essentie stellen deze economen, dat die lange periode van een heel lage rente beleggers en investeerders ertoe verleid heeft steeds meer geld te pompen in speculatieve waarden. Investeringsgelden worden verkeerd gealloceerd, zoals het zo mooi heet! Die speculatieve investeringen hebben als belangrijk kwalijk effect dat ze de productiviteit van een land aantasten.

In de Verenigde Staten hebben beleggers in de jaren van crisis heel veel geld belegd in onroerend goed en effecten. Dat dreef de prijzen van deze vermogenstitels op. Dat was precies wat de FED wilde. Die hoopte dat door de lage rente beleggers meer risico’s zouden gaan nemen en zo de economie zouden stimuleren. Dat is echter maar ten dele gelukt. Het wordt echter ook steeds duidelijker dat aan dit beleid van goedkoop geld veel schaduwzijden zitten. Teveel geld gaat in non-productieve zaken zitten. In de Verenigde Staten zullen bedrijven dit jaar voor een recordbedrag aan eigen aandelen inkopen. Dat steunt de koers van het aandeel en daar profiteren aandeelhouders van. De sector Fusies & Overnames beleeft eveneens een gouden jaar en bedrijven geven voor recordbedragen aan junkbonds of high-yield bonds uit. Dat zijn bedrijfsobligaties met een hoger dan gemiddeld risico, waarvoor bedrijven een hogere rente betalen. Dat trekt beleggers, belust op rendement.

Tegelijkertijd stijgen de aandelenkoersen in de VS nog maar amper en zijn de verwachtingen voor het 2de kwartaal zeer laag. Er zal opnieuw amper omzetgroei zijn, zo is de verwachting. De gezamenlijke winst van de bedrijven in de S&P 500 kan wel met 6,5% dalen ten opzichte van 2014, zo vrezen analisten. Dat ligt niet in de laatste plaats aan een gebrek aan productieve investeringen door bedrijven.

De huidige situatie doet sterk denken aan de jaren 2005 – 2007. Ook toen piekten Fusies & Overnames en was het aantal buyouts bijna niet meer te tellen, evenals emissies van high-yield bonds door bedrijven. Ook toen overheerste het idee, dat prijzen van vermogenstitels alleen maar omhoog konden en dat een recessie ondenkbaar was. Ook toen verdwenen er enorme bedragen in niet-productieve investeringen en was er alleen maar oog voor korte termijnwinsten. De jaren 2008/09 hebben geleerd wat de gevolgen waren van die geestesgesteldheid.

Het is derhalve niet uit te sluiten dat de afgelopen jaren de zaadjes gezaaid zijn voor de volgende financiële crisis. In de dagelijkse praktijk zien we al, dat een langere periode van verkeerde investeringsbeslissingen leidt tot een dalende groei van de productiviteit, een trage groei en een stagnerende levensstandaard. Als de rente nog lang zo abnormaal laag blijft, zal dit proces alleen maar door etteren. 

Een dalende productiviteit is ook slecht voor de groei op lange termijn. Dat zal op den duur uitmonden in een hogere inflatie. Dan moet de rente omhoog om de stijging van de inflatie te beteugelen. Het grote risico is dan wel, dat veel van de verkeerde investeringen van de ene op de andere dag waardeloos blijken. Dat weten we nog van de huidige financiële crisis. Het is daarom ook in het belang van de rest van de wereld, dat de FED niet lang meer wacht met het verhogen van de rente. Een crisis in de Verenigde Staten beperkt zich nooit tot dat land, maar treft ook ons! Ook dat weten we van 2008/09.

Evenals in 2007 – 2008 zullen veel lezers denken, dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen. Misschien hebben ze gelijk, maar er is een reële kans dat ze opnieuw ongelijk zullen hebben. De redactie van Beurshalte.nl zal u echter steeds opnieuw met de neus op de feiten drukken. Als u dat op prijs stelt, wordt dan lid. Dan weet u zich als eerste verzekerd van de juiste informatie!

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

0.0
Laatst gewijzigd op: vrijdag 17 juli 2015 10:56
Related Articles: Vijf waarschuwingssignalen voor stress op de financiële markten OPEC bouwt stilletjes aan nieuwe productiecapaciteit Nieuwe dollarcrisis vergelijkbaar met jaren tachtig De cijferregen begint weer: nieuwe spelen, nieuwe kansen Vijf aandelen die u moet hebben in 2017 Nieuwe Sharia standaard voor goudbeleggingen Kan Donald Trump nieuwe banen in de industrie scheppen? 5 Nieuwe dividendaandelen met een mooie toekomst Gezondheidszorg is een bron van nieuwe rijkdom Europa strompelt naar een nieuwe (Italiaanse) bankencrisis
fed