() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Goldman Sachs zegt nee tegen beleggen in soft commodities. Verstandig?

0 Comments
2548
20 mrt 2015

In een recent rapport raden de bankiers van Goldman Sachs zijn cliënten af om de komende jaren te beleggen in soft commodities. Het advies van de bankiers gaat eigenlijk regelrecht in tegen de trend op de future markten.

De bank voorziet dat bijvoorbeeld de prijs voor granen de komende jaren onder druk zal blijven. Voor 2016 verwacht de bank een prijsdaling van 7,5%. Die daling volgt op een daling van 25% in de jaren 2013 en 2014. In 2015 zijn prijzen al met 8,6% afgenomen. Als beleggers toch in commodities willen stappen, dan kunnen ze beter aan energiewaarden denken of aan edelmetaal. Voor energiewaarden voorziet de bank  dit jaar een stijging van 9,5% en voor edelmetaal een stijging van 2,2%. Ook in dit opzicht is Goldman Sachs de bekende uitzondering op de regel.

Voor mais voorzien de bankiers nog in dit jaar een daling van de prijs naar $ 3,75 per bushel op de future markten. Die voorzien voor 2016 een prijs van $ 4,21 per bushel. Ook voor soja is Goldman Sachs negatiever dan de markten. De bank voorziet voor 2016 een prijs van $8,75 per bushel en dat is één dollar minder dan de markten doen. Het is niet alleen kommer en kwel bij Goldman Sachs. Voor tarwe zijn ze voorzichtig positief. De bank denkt, dat de prijs al op korte termijn naar $ 5,30 per bushel kan. De markt denkt echter dat die prijs pas aan het einde van 2015 op de borden zal staan.

Het belangrijkste argument voor de prijsdalingen zijn de klimatologische omstandigheden in zowel Noord- als Zuid Amerika. Daardoor zullen boeren een overvloedige oogst aan mais en soja van het land halen. Het Amerikaanse ministerie van landbouw is het niet eens met die mooie klimatologische omstandigheden. Het ministerie wijst erop, dat in de regio’s waar traditioneel veel mais en soja ingezaaid worden, overvloedige regenval het zaaiseizoen bemoeilijkt. Er is nu pas 11% van het areaal ingezaaid. Onder normale omstandigheden is ongeveer al 25% in gezaaid. Er zullen bovendien dit jaar enkele miljoenen acres minder mais ingezaaid worden. Na de mooie oogsten van 2013 en 2014 zijn prijzen gekelderd en de geschiedenis leert dat boeren dan minder gaan inzaaien dan in de jaren daarvoor. De geschiedenis leert bovendien, dat zowel kwaliteit als de kwantiteit van de oogst na enkele topjaren tegenvallen. Volgens een bedrijf als Rice Dairy, dat actief is op de future markten, kan de prijs van een bushel mais nog deze zomer een niveau van $ 4,50 aantikken.


Figure 1 Prijs kan naar $ 4,50 per bushel

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw onderschrijft wel de visie van Goldman Sachs op de prijsvorming van tarwe. In traditionele graanstaten als Kansas en Oklahoma is het alweer een tijdje veel te droog. Prettige temperaturen bevorderen uiteraard het ontkiemingsproces, maar dan moet er wel regelmatig voldoende regen vallen. Dat laatste gebeurt echter maar mondjesmaat. En dus constateert het ministerie, dat in beide staten slechts 40% van de tarwe op het veld in goede of uitstekende conditie is. De aanhoudende droogte is een grote zorg voor beleggers en in Kansas City is tarwe al verhandeld voor $ 5,56 per bushel. Dat is een prijsniveau dat ook Goldman Sachs voorziet.


Figure 2 Prijs kan al op korte termijn naar $ 5,50 per bushel

Wie heeft er gelijk? Is het Goldman of een handelaar als Rice Dairy? Dat valt op dit tijdstip eigenlijk niet te zeggen. De nieuwe oogst verkeert nog in een pril stadium en het kan eigenlijk nog alle kanten op. Wie toch al wil instappen, doet er goed aan zich goed te informeren. Zeker als het om beleggen in soft commodities gaat, is informatie van essentieel belang.

Word nu gratis lid!
Word nu gratis lid en u verzekert zich van een regelmatige aanbod van nieuwe en relevante informatie.
0.0
Laatst gewijzigd op: vrijdag 20 maart 2015 09:54
Related Articles: De olie gaat naar $ 40 per vat denkt Goldman Sachs Er bestaan geen beleggende Einsteins Beleggen in commodities? Palladium? Microsoft en Amazon bepalen de economie van vandaag en morgen Goldman Sachs verliest zijn aura van onoverwinnelijkheid Goldman Sachs maant tot voorzichtigheid Dow Jones index zegt niets over economie Tips van Goldman Sachs voor 2017 Rendeert beleggen straks nog wel? Goldman Sachs is terughoudend over aandelen
commodities futures