() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Goud heeft zijn aantrekkingskracht voorlopig verloren

0 Comments
2131
13 feb 2015

De vraag naar fysiek goud is ook in 2014 teruggelopen. Dat is vooral te wijten aan een instortende vraag uit China. Ook in de VS  loopt de belangstelling voor goud als safe haven terug. De belegger vraagt zich vooral af wanneer de Fed de rente gaat verhogen en kiest vooralsnog voor de dollar als safe haven. Een verdere daling van de prijs lijkt voor de hand te liggen!

Het rapport van the World Gold Council over 2014 laat zien, dat de vraag naar het edelmetaal naar het laagste niveau sinds 2010 is gedaald. De hoofdschuldige heet China. In dat land daalde de vraag naar fysiek goud met maar liefst 38%. De belangrijkste oorzaken voor het inzakken van de vraag zijn het opleven van de aandelenmarkten en de anti-corruptiecampagne, geëntameerd door de Communistische Partij. De schrik zit er momenteel goed in. Zelfs in de aanloop naar het Chinese Nieuwjaar stijgt de vraag naar goud en juwelen amper. Traditiegetrouw hoort dat te gebeuren!

Een gezonde vraag naar goud en gouden juwelen in India voorkwamen, dat de vraag nog verder wegzakte. Ondank pogingen van de Indiase overheid om de importen te belemmeren, stroomde er toch meer dan 660 ton het land in. Het belang van India en China is enorm voor de markt van edelmetalen. De twee landen samen waren in 2014 goed voor maar liefst 54% van de consumentenvraag. Vergeleken met deze landen is Europa een bescheiden speler. Toch steeg ook in dit werelddeel de vraag naar fysiek goud. Het herstel in de vraag hangt uiteraard samen met de belabberde staat, waarin het continent economisch verkeert. Daar komt nog bij, dat het beleid van de ECB de waarde van de euro steeds verder omlaag zal drukken. Het rapport stelt vast, dat de vraag naar fysiek goud in Europa versnelde toen duidelijk werd hoe het monetair beleid van de ECB er voor de komende jaren uitziet. En dan zijn er nog de politieke spanningen, die het oude continent teisteren. Griekenland bedreigt de eenheid van de eurozone en Rusland roert de oorlogstrom.

Het steeds verder oplaaien van de geopolitieke spanningen aan het begin van 2015 heeft niet gezorgd voor een sterke opleving van de vraag naar goud. Na een bemoedigende start in de maand januari is de prijs opnieuw gaan dalen. Veel beleggers zijn schijnbaar veel meer geïnteresseerd in het doen en laten van de Fed dan in de geopolitieke problemen. Voor hen is de vraag of en wanneer Janet Yellen, eerste vrouw van de Fed, de rente gaat verhogen. Ze bekijken daarom met argusogen alle economische data. Wijzen die op een mogelijke afkoeling van de economie, dan stijgt de belangstelling voor goud. Zijn de data verrassend sterk, dan worden de goudbeleggingen van de hand gedaan in de veronderstelling dat een renteverhoging niet lang op zich zal laten wachten.

Als het om de rol van safe haven gaat, dan moet goud het momenteel afleggen tegen de dollar. De dollar is de afgelopen maanden in waarde gestegen ten opzichte van alle belangrijke concurrerende valuta’s. De gedachte is bij veel beleggers dat de Amerikaanse economie in ieder geval in 2015 de sterkste ter wereld is! 

Voorlopig lijkt goud zijn aantrekkingskracht op de belegger verloren te hebben. Dat betekent dat de prijs de komende weken en maanden eerder verder zal dalen dan stijgen. De grens van $ 1200 per troy ounce komt weer naderbij. Als dat gebeurt, dan worden de scenario’s uit 2014 weer van kracht. Dan kan goud dalen tot $ 1100 of zelfs daaronder, zoals Goldman Sachs denkt. Dar zien ze de prijs dalen naar $ 1050 per troy ounce! Dat zal zeker het geval zijn als de rente in de VS omhoog gaat en de geopolitieke spanningen in Europa minder worden!

Cor Wijtvliet

0.0
Laatst gewijzigd op: maandag 16 februari 2015 10:48
Related Articles: Analisten zijn somber over het eerste kwartaal van 2019 Anheuser-Busch InBev verliest snel zijn glans Vijf aandelen die erg kwetsbaar zijn voor een komende correctie Voor het Franse Carrefour zijn robots de sleutel naar de toekomst Inflatie? We zijn terug in pre-industriƫle tijden Vijf aandelen die Wall Street volledig verkeerd beoordeeld heeft Vijf groeiaandelen die nog steeds koopwaardig zijn De oliemaatschappijen zijn nog lang niet uit de zorgen Apple heeft grote plannen met de Applewatch Goldman Sachs verliest zijn aura van onoverwinnelijkheid
goud