() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

'Grexit' slechts uitstel van executie

0 Comments
2203
03 Mar 2015

Veel Europese belastingbetalers (met excuus aan die Grieken die wel eerlijk hun belastingpapieren invullen) voelen zich door Griekenland geflest. Het lijkt zelfs dat armere EU landen dan Griekenland , zoals Portugal, Slowakije of buurland Bulgarije feller gekant zijn tegen financiële hulp aan de Grieken, dan het kritische, rijkere Noord-Europa.  Het gemiddelde Grieks inkomen per hoofd van de bevolking is 3x dat van de Bulgaar en 2x dat van een Slowaak. Waarom, zo vraagt men zich in die landen af, moet er alweer geld vanuit de partnerlanden naar Griekenland worden overgeboekt, terwijl het land volgens de kille cijfers vele malen rijker is dan zijzelf?  Daar komt bij dat naar verhouding de Grieken een absurd fors steunprogramma hebben gekregen vanuit Brussel. Daarenboven zijn de voortekenen ernaar, dat er in de zomer weer een nieuw steunpakket voor Athene gecreëerd zal moeten worden. Een bodemloze put, zo bevoelt men, en terecht. Plus daar komt bij dat alle landen die verzocht zijn hun huishoudboekje op orde te brengen, dat ook gedaan hebben. Elk lid zet de tering naar de nering, behalve Griekenland. 

Hoofdreden is dat belasting betalen bij de Grieken niet in het bloed zit. Het wordt er als doodnormaal gezien om, van hoog tot laag, ''belasting te ontduiken''. Daarbij is de Griekse economie qua structuur, zeer zwak. Lokale, winstgevende beursgenoteerde bedrijven zijn er nauwelijks te vinden. Niet lang geleden bestond, ingegeven door vriendjespolitiek, 25% van banen uit overheidsbanen. Ze worden er als cadeautjes weggegeven. De economie is hopeloos verouderd en weinig productief. De achterstand op landen als Nederland en Frankrijk is 30-40%. Verbetering valt de komende tijd niet te verwachten. Deze achterstand valt slechts op te vangen door de lonen te laten dalen. Maar ja, een constante daling van het loon is er niet acceptabel. 

Wat wel acceptabel is, is het herinvoeren van een eigen munt, om via een constante devaluatie, de efficiencyachterstand relatief pijnloos op te kunnen vangen. Griekenland moet gewoonweg weer de drachme invoeren. Daarmee krijgt het ook weer grip op de eigen economie, kan het de eigen uitgaven besturen, etc. Baas in eigen buik, zoals dat heet.

En laat nu Griekenland, een eeuw geleden, ook ooit met een Europese muntunie meegedaan te hebben..... De Latijnse Monetaire Unie (LMU) werd in de periode van 1865-1870 opgericht door landen als Frankrijk, België, Italië en nota bene Zwitserland. Enige jaren later wist een klein Zuid-Europees land met een uiterst zwakke economie zich daar op miraculeuze wijze binnen te werken. Uiteraard liep dat mis want in 1908 werden de Grieken verzocht op te krassen. Griekenland kwam 2 jaar later weer terug, maar ging 20 jaar later, in 1932, definitief failliet. Eind 20ste eeuw weet deze economisch zwakke broeder zich wederom (niemand begrijpt hoe), de eurozone in te werken. En.........weer gaat het mis. 

Het is geen kwestie van wel of geen Griekenland in de eurozone. De Grieken stappen er 100% zeker uit. Dat is uiteindelijk ook beter voor hen; maar ook goed voor de discipline binnen de resterende groep van 18 landen. Zou straks ook nog een land als Portugal uitstappen, dan mag dat niet bevreemden. De eurozone versterkt aan de noordkant met nieuwe leden, en raakt mogelijk economisch zwakke landen in het zuiden kwijt. Dat kan op termijn maar een ding voor de euro betekenen: structureel stijgen.

R. Russel

 

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Griekenland