() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Oliemarkten bewegen tussen hoop en vrees

0 Comments
2486
24 Apr 2015

In de vorige nieuwsbrief heeft Beurshalte melding gemaakt van de discussie in olieland over de vraag of de prijs voor een vat olie de komende tijd laag blijft of toch weer gaat stijgen. We hebben toen argumenten op rij gezet, die de conclusie rechtvaardigden dat de prijs op een laag niveau blijft. Lees hier nogmaals het artikel:

http://beurshalte.nl/blog/het-tijdperk-van-dure-olie-loopt-ten-einde/

De discussie in de oliemarkten is echter niet eenzijdig en kent meerdere invalshoeken, die naar verschillende uitkomsten leiden. De talloze discussies zijn een teken, dat de sector zelf niet weet welke richting het opgaat met de prijs! 


Figure 1 De grootste wingebieden van olie

Volgens de pessimisten in de discussie staat de wereld aan de vooravond van een nieuwe prijsschok. Ook aan deze visie liggen deugdelijke argumenten ten grondslag die wij de lezer niet willen onthouden. De pessimisten wijzen erop, dat de vraag naar olie alweer licht begint toe te nemen. In het vierde kwartaal van 2015 zal die vraag uitkomen op 94,7 miljoen vaten per dag. Dat zullen er dan 1 miljoen meer zijn dan in hetzelfde kwartaal in 2014. Tegenover een stijgende vraag staat een groeiende onzekerheid over de productie. Volgens het Amerikaanse Energie Agentschap zal in mei de productie van schalieolie daadwerkelijk omlaag gaan. Die daling is het gevolg van minder investeringen in nieuwe velden, snijden in de kosten en het uitgeput raken van oudere velden. Dat is allemaal het gevolg van de te lage prijs voor een vat olie. Die prijs ligt vaak onder de productiekosten van schalieolie.

Een ander wellicht nijpend probleem is dat van de teruglopende reservecapaciteit. Hoeveel extra olie kan nog omhoog gepompt worden als op volle capaciteit geproduceerd wordt. Met die reservecapaciteit is het niet goed gesteld. Traditiegetrouw is Saoedi Arabië het land, dat het best in staat was om verstoringen in vraag en aanbod te corrigeren. Door steeds meer te gaan produceren is dat land dat vermogen nagenoeg kwijtgeraakt. Dat is een onprettig gegeven in een tijd van groeiende onzekerheid over een ongestoorde aanvoer en geopolitieke instabiliteit. Volgens Vitol Group, de grootste onafhankelijke oliehandelaar, kan de prijs voor een vat niet voor langer onder $ 50 zakken en heeft de prijs eerder de neiging om weer omhoog te kruipen. De opvatting van Vitol wordt gedeeld door het hedge fund Astenbeck die zijn cliënten recentelijk liet weten dat prijzen op korte termijn weer gaan stijgen.


Figure 2 tijd van goedkope olie kan al weer snel voorbij zijn

Niet iedereen deelt die opvatting. Bij BP en bij EXXON denken ze dat prijzen voorlopig niet gaan stijgen. Op de langere duur is daar echter geen ontkomen aan. Ter staving van hun opvatting wijzen ze erop, dat de sector recentelijk een streep heeft gezet door investeringen ter waarde van $ 114 miljard. Die investeringen waren bedoeld om aan de vraag te voldoen over 5 tot 10 jaar. Daar komt dus voorlopig niets van terecht, omdat die investeringen in nieuwe productievelden bij de huidige prijsniveaus niet rendabel zijn. Het kan niet anders of dit uitstel en wellicht afstel in investeringen moet voor problemen gaan zorgen. Onderzoeksbureau IHS wijst er nadrukkelijk op, dat de wereldbevolking voorlopig blijft stijgen en dat wereldwijd sprake is van herindustrialisering! Het is volgens IHS en BP helemaal niet ondenkbaar, dat de komende 20 jaar de vraag met 50% gaat stijgen. In dat scenario moet de zoektocht naar nieuwe olievelden geïntensiveerd worden. Het wordt immers steeds moeilijker om nieuwe, grote velden te vinden. Het al dan niet tijdelijk opschorten van investeringen kan dan fataal zijn. Als de pessimisten gelijk krijgen staat de wereld op termijn inderdaad een enorme prijsschok te wachten.

Het uitstellen van te dure investeringen is voor de korte termijn goed nieuws voor beleggers. Als er minder geïnvesteerd wordt, blijft er meer over om aan beleggers terug te geven in de vorm van hogere dividenden en inkoop van eigen aandelen!

Geïnteresseerd in hoog rendement met een gedegen risicomanagement?

Lees meer >

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: Westerse beleggers hebben koudwatervrees voor de Opkomende Markten Extreme volatiliteit keert terug op de internationale oliemarkten Hoogtevrees in Tesla? Short call op Tesla Motors Fusie tussen Ahold en Delhaize is een gedwongen huwelijk Is pariteit tussen euro en dollar nog steeds mogelijk? Fusie tussen Kraft en Heinz is een gedwongen huwelijk Pariteit tussen euro en dollar lijkt nog maar een kwestie van maanden Renteverhoging is de VS zal beperkt blijven, hoopt de markt
olie olieprijs