() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Schalie kan de prijzenoorlog nog steeds winnen

0 Comments
2238
17 Jun 2016

De daling van de energieprijzen heeft grote gevolgen voor de Amerikaanse economie. De investeringen lopen dit jaar en volgend jaar met een $ 125 miljard terug. Het gaat voornamelijk om investeringen in de energiesector. Daardoor zal de productie dit jaar teruglopen met ongeveer vijf miljoen vaten per dag, zo hebben ze de consultants van Wood Mackenzie berekend.

Toch is het niet louter kommer en kwel. Volgens Goldman Sachs begint de sector weer tekenen van leven te vertonen en beginnen bedrijven weer nieuwe projecten op te zetten. Het voorzichtig herstel van de olieprijs speelt daarbij een grote rol. Ook de zwaar getroffen schaliesector lijkt voorzichtig weer op te krabbelen. Volgens Baker Hughes zijn er de afgelopen weken 13 nieuwe platforms in productie genomen. In totaal zijn er nu 262 platforms actief. Dat is heel wat minder dan de 1115 olieplatforms in november 2014.

Het is echter hoe dan ook een herstel en de beslissing om deze bronnen opnieuw in productie te nemen is het gevolg van het prijsherstel. Prijzen voor West Texas Intermediate komen weer in de buurt van $ 50 per vat. Als er geen onverwachte dalingen meer komen, ligt het in de lijn der verwachtingen, dat er komende weken en maanden steeds meer bronnen weer in productie komen. Als er dit jaar nog ongeveer 100  bronnen meer olie gaan produceren, dan zou dat volgens Wood Mackenzie voldoende zijn om de huidige productiedaling te stoppen.

Als de VS de daling weer weet om te buigen naar een lichte stijging, dan betekent dit dat er een soort plafond ontstaat voor verdere prijsstijgingen. Volgens sommige Amerikanen ligt dat plafond bij een gemiddelde prijs van $ 60 per vat. De VS reageerde verhoudingsgewijs heel snel op de prijsdaling in 2015. Olieplatforms kwamen stil te liggen en werknemers werden op grote schaal ontslagen. Die snelheid van handelen was niet louter het gevolg van hoge productiekosten. Het is vooral te danken aan de structuur van de schalie industrie. Het slaan van putten en het in productie nemen ervan kost maar enkele weken. Het uit productie nemen vergt evenmin veel tijd. Dat is heel anders bij de grote projecten van de grote oliemaatschappijen. Het duurt lang voordat een groot project echt op stoom komt.

De beslissing om nieuwe projecten te starten is dan ook een moeilijke. Volgens Goldman Sachs staan er bij de grote maatschappijen projecten op stapel ter waarde van $ 550 miljard die commercieel niet haalbaar zijn bij een gemiddelde prijs van $ 55 per vat. Het is de grote makke van de traditionele oliemaatschappijen dat nagenoeg elk project uniek is met zijn eigen problemen en oplossingen. Dat maakt het veel moeilijker om de prijs van dergelijke projecten fundamenteel te verlagen. Dat is wel mogelijk bij de schalie industrie. Het slaan van putten en het in productie brengen ervan is puur een standaardhandeling geworden.

De afgelopen jaren hebben schaliebedrijven ruim 37.000 putten geslagen en ze hebben zodoende voldoende gelegenheid gehad hun technieken aan te scherpen en te verfijnen. De kostendaling is dan ook navenant. Die bedroeg in pakweg 18 maanden meer dan 30%. Die daling is uiteraard ook te danken aan de moeilijke marktomstandigheden. Alleen de sterksten konden overleven. Feitelijk is de schaliesector nu gezonder dan in periode voor 2015. De overgebleven schaliebedrijven lijken nu de winnaars voor de langere termijn. Dat kan de gevestigde oliebedrijven nog de nodige hoofdbrekens gaan kosten. Zij lijken meer en meer op de bekende en beruchte dinosauriërs. Ze lijken ten dode opgeschreven!

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

0.0
Laatst gewijzigd op: Tuesday 21 June 2016 09:37
Related Articles: De toekomst voor wind- en zonne-energie oogt steeds rooskleuriger Vijf groeiaandelen die nog steeds koopwaardig zijn De markt gelooft steeds minder in een drastische daling van de olievoorraden Democratie en kapitalisme raken steeds meer op gespannen voet Saoedi Arabië is een nieuwe prijzenoorlog gestart Perifere obligaties zien er steeds aantrekkelijker uit Markten zijn nog steeds de beste voorspellers Premier Shinzo Abe is nog steeds op zoek naar succes Schalie-industrie in de VS in het defensief Vijf farmaceutische aandelen die nog steeds de moeite waard zijn
Schalie