() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Valutamarkten gaan twijfelen aan de kracht van de dollar

0 Comments
2148
27 Mar 2015

Nog afgelopen week schreven we, dat de Amerikanen nerveus begonnen te worden van de waardestijging van hun dollar ten opzichte van concurrerende valuta’s als de euro, de yen of het Britse pond. Vooral de grote Amerikaanse corporates kregen in de exportsector steeds meer last van de concurrentie van bijvoorbeeld de Europese bedrijven. Het verleidde mevrouw Yellen van de Fed tot de uitspraak, dat ze geen haast had om de rente al voor of tijdens de zomer te verhogen. 

De combinatie van feiten en uitspraken had een negatief effect op de koers van de dollar. Hoewel de koers na de daling weer fors herstelde, begint er op de valutamarkten merkbare twijfel te ontstaan of de koers van de dollar onweerstaanbaar zal blijven stijgen. Volgens sommige analisten, zoals die van HSBC zijn er goede argumenten aan te voeren, dat de dollar zijn beste tijd heeft gehad. Ze wijzen erop, dat de zogeheten bull run van de dollar vanuit historisch oogpunt bijzonder lang aanhoudt. Daardoor is de dollar in hun ogen zeer overgewaardeerd. Ze denken echter, dat de markt niet in stemming is om minder goede berichten op hun waarde te schatten. Teveel partijen hebben zogeheten long positions opgebouwd in de verwachting dat de dollar alleen nog maar sterker kan worden.

Het begint er echter naar uit zien, dat het aantal twijfelaars sterker wordt. Soms duurt het wat langer, maar de werkelijkheid is moeilijk lang te ontkennen. Die werkelijkheid luidt, dat er steeds meer slechte berichten over de Amerikaanse economie naar buiten komen. Het laatste teleurstellende bericht was, dat orders voor duurzame goederen in februari met 1,4% gedaald waren. Er was op een lichte stijging gerekend. Groeiende twijfel over de Amerikaanse economie en daaraan gekoppeld twijfel over het verhogen van de rente is al terug te zien aan de dalende rente op de Amerikaanse treasuries. Aan het begin van de maand bedroeg de rente op de 10jaars treasury nog 2,25%. Inmiddels is de rente weer tot onder 2% gedaald. De markt geeft hiermee te kennen, dat een renteverhoging steeds onwaarschijnlijker wordt.

Tegenover de groeiende twijfel over het reilen en zeilen in de VS staat het toenemend optimisme in Europa. Met het van start gaan van het programma van monetaire verruiming ter waarde van € 60 miljard per maand, lijkt de zon definitief doorgebroken boven het oude continent. En bij elk zucht goed nieuws stijgen aandelenkoersen verder. Die combinatie van goed nieuws uit Europa en slecht nieuws uit de VS begint de euro omhoog te duwen ten opzichte van de dollar. Het idee, dat er pariteit mogelijk is tussen beide valuta’s, lijkt zo verder uit het blikveld te geraken. Dat is fijn voor mevrouw Yellen en de Amerikaanse exporteurs, maar het kan op den duur een regelrechte bedreiging worden voor het herstel in Europa.

Veel beleggers willen een kans wagen op de valutamarkten. De rendementen zijn immers hoog. Veel beleggers vergeten daarbij dat de risico’s navenant hoog zijn. Dat bewijst de recente volatiliteit van de Amerikaanse dollar. Wie toch wil beleggen in valuta’s, doet er misschien goed aan deskundig advies in te winnen. beurshalte.nl kan daarvoor zorgen. Wij kunnen een beroep doen op professionals.

Succesvol beleggen op de valutamarkt begint met een goede forex strategie.

Vraag hier meer informatie aan!

5.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: De dollar wordt van alle kanten belaagd Vijf aandelen die het de komende tien jaar gaan maken Vijf achterblijvers die kunnen gaan rallyen Nieuwe dollarcrisis vergelijkbaar met jaren tachtig Het 1ste kwartaal kan wel eens flink gaan teleurstellen Vijf olieaandelen, die wel eens kopje onder kunnen gaan Dure dollar helpt de boer in de Opkomende Markten Komt er toch een tekort aan arbeidskrachten? Aandeel Philips kan het zomaar gaan maken in 2016 Dollar maakt een comeback
dollar euro