() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Fusies en Overnames zijn weer aan de orde van de dag

0 Comments
2231
07 Apr 2015

In het eerste kwartaal is de waarde van fusies en overnames met maar liefst 70% gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal in 2014. Het zwaartepunt ligt vooralsnog in de Verenigde Staten, waar veel bedrijven het overnamepad zijn opgegaan. De oorlogskassen lopen immers over en de beurskoersen zijn aantrekkelijk hoog!

Aan de kop van het overnamepeleton gaat de sector Healhtcare. Die sector spendeerde een bedrag van $ 95 miljard aan fusies en overnames en dat is ruim 12% van het totale bedrag, dat is uitgegeven. Koploper in deze gulle sector is de farmaceut AbbVie, dat $ 21 miljard neertelde voor Pharmacyclics, een bedrijf dat slechts een medicijn tegen kanker in zijn portfolio heeft. AbbVie troefde met dit hoge overnamebod concurrenten als Johnson&Johnson en Pfizer af. De laatste wist wel voor $ 16,8 miljard de hand te leggen op Hospira.

De intense M&A activiteiten in de healthcaresector komen niet uit de lucht vallen. De grote namen zien, dat veel van hun topmedicijnen op het punt staan het patent te verliezen. Daardoor gaan deze bedrijven de komende jaren miljarden aan inkomsten mislopen en dus gaan ze op zoek naar bedrijven die nog wel een aantrekkelijke portfolio bezitten. Het motto in de sector luidt momenteel eten of gegeten worden. Niet alleen de grote jongens zijn op jacht naar veelbelovende overnamekandidaten, maar ook kleine partijen als Endo Pharmaceuticals zijn op oorlogspad, al dan niet aangemoedigd door hun aandeelhouders.

Traditiegetrouw is ook de sector telecommunicatie druk met fusies en overnames. De Telecomsector is een kapitaalintensieve sector en dat kan schaalvoordelen opleveren. In 2014 nam Comcast Time Warner Cable over en probeerde AT&T Direct TV binnen te hengelen. In Europa liet Hutchinson Whapoa van zich horen. Via de mobiele dochter Three nam het voor $ 15,4 miljard de Britse dochter van het Spaanse Telefónica over. De markt rekent erop, dat de komende maanden Het Franse Altice en Liberty Global van John Malone de nodige overnameactiviteiten gaan ontplooien op de Europese overnamemarkten.

Tot dusverre is er op de markt in Europa niet bijzonder veel gebeurd. In het eerste kwartaal is de waarde van de aangekondigde transacties 4% gedaald ten opzichte van 2014 en is uitgekomen op een bedrag van $ 168 miljard. Het is echter aannemelijk dat in de komende maanden deze motor in een hogere versnelling gaat draaien. De zwakke euro heeft de belangstelling van buitenstaanders. Vooral de Chinezen lijken graag te komen winkelen op de Europese markt. ChemChina heeft al een bod gedaan van $ 7,9 miljard op de Italiaanse bandenproducent Pirelli. Een sector waar de komende maanden ook veel overnamenieuws vandaan zal komen is die van olie en gas in de Verenigde Staten. Aanhoudend lage olieprijzen brengen veel kleinere schaliebedrijven in de problemen.

En dan zijn er tenslotte nog de activistische beleggers die, in hun zoektocht naar steeds hogere rendementen, bedrijven willen dwingen onderdelen in de verkoop te doen of concurrenten over te nemen. Het meest succesvol daarin was het hedge Fund Starboard Value, dat Yahoo dwong zijn belang in het Chinese Alibaba ter waarde van $ 40 miljard van de hand te doen. Maar ook bedrijven zelf gaan komende maanden pogen vijandige overnames te doen. Het is nu nog mogelijk goedkoop geld aan te trekken. Dat is mooi meegenomen, want het aantal aantrekkelijke kandidaten is beperkt. Het management dat een vijandige overnamestrategie uitstippelt gaat er gemakshalve aan voorbij, dat de kans dat een vijandige overname op de langere termijn een succes wordt, slechts 20% bedraagt. In de dynamiek van de markt is blijkbaar geen plaats meer voor dit soort koele observaties. Dat duidt meestal op een beginnende oververhitting!

 

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: Analisten zijn somber over het eerste kwartaal van 2019 Anheuser-Busch InBev verliest snel zijn glans Is Buy the dip nog wel een verantwoorde strategie? Vijf aandelen die erg kwetsbaar zijn voor een komende correctie Vijf aandelen die de tand des tijds kunnen weerstaan Voor het Franse Carrefour zijn robots de sleutel naar de toekomst Inflatie? We zijn terug in pre-industriƫle tijden Beleggers dansen weer op de rand van de vulkaan Vijf aandelen die Wall Street volledig verkeerd beoordeeld heeft Oude vijanden worden zakelijke vrienden
aandelen healthcare