() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Goud gaat weer 'boomen'

0 Comments
2866
12 jul 2016

Gaat het toch gebeuren? Gaat de prijs voor goud weer naar niveaus zoals we die enkele jaren terug nog mee maakten? In september 2011 piekte de prijs voor een troy ounce goud net boven de barrière van $ 1.900. Op woensdag 6 juli steeg de prijs per troy ounce naar $ 1.375. Die prijs lijkt nog ver verwijderd van die in september 2011, maar het is weer wel de hoogste prijs sinds maart 2014. Die prijs vertegenwoordigt wel een stijging van 29% sinds het begin van het jaar.

Die toch wel formidabele stijging wijst er op, dat steeds meer beleggers het weer verstandig vinden om in ieder geval een deel van hun beleggingen in goud aan te houden. Goud is traditioneel een veilige haven in woelige tijden. En in woelige tijden leven we, dat kan niemand ontkennen. In Europa en Japan moet je als belegger geld meebrengen als je in risicovrij staatsobligaties wilt beleggen. In Nederland is de rentevergoeding op 10jaars staat  -0,10%. In Zwitserland ontvangt een belegger op een staatsobligatie met een looptijd van 30 jaar een vergoeding van -0,094%. Het ligt voor de hand dat beleggers naar een degelijk alternatief gaan zoeken. 

Die negatieve rentes in Europa hebben deels te maken met de matige economische omstandigheden in dit deel van de wereld. Het is uiteraard ook een bijna logische consequentie van de Brexit. Niet alleen het Verenig Koninkrijk is een weg ingeslagen, waarvan niemand weet waar hij heen voert, maar dat geldt uiteraard ook voor de Europese Unie. De Brexit kan de stoot naar ontwikkelingen op het vasteland geven die het voortbestaan van de EU kunnen gaan ondermijnen. Die onzekerheid zou voor de ECB aanleiding kunnen zijn om het monetaire stimuleringsbeleid te intensiveren. Ook dreigt het Italiaanse bankwezen te bezwijken onder haar problemen. Italiaanse banken torsen een gezamenlijke last van € 360 miljard aan dubieuze leningen.

En dan is er uiteraard de onzekerheid over de kracht van het economisch herstel in de Verenigde Staten. Uit de notulen van de Fed blijkt, dat al voor de Brexit Janet Yellen en haar medebestuurders van mening waren dat het beter was om de rente voorlopig maar niet te verhogen. Sinds de Brexit gaat de markt ervan uit dat het nu wel eens tot 2018 kan duren voordat de rente weer omhoog gaat. De zorgen voor de eigen en internationale economie zijn te groot. Daarmee is internationaal elke vorm van monetaire verkapping van de baan met alle onzekerheden van dien.

Een mêlee van onzekerheden vormt de verklaring voor de huidige prijsstijging van edelmetalen als goud en zilver. Dat gegeven, in combinatie met het breed gesteunde soepele monetaire beleid, zal de druk op de rentevergoeding voor staatspapier van solide landen alleen maar verder verhogen. De kans dat die verder omlaag gaat is groter dan dat rentevergoedingen weer positief worden. Kiezen voor goud is derhalve een verstandige optie voor wie veilig wil beleggen.

Als bovenstaande klopt, dan zullen prijzen voor edelmetaal verder stijgen. De nieuwsgierige belegger wil dan altijd weer weten wat hij/zij aan stijging mag verwachten. Nagenoeg alle belangrijke zakenbanken hebben hun verwachtingen verhoogd naar een niveau tussen $ 1.400 - $1.500 per troy ounce voor 2016. Het Zwitserse UBD wijst er in een recent rapport op, dat de huidige prijsstijging te danken is aan een hernieuwde brede belangstelling. Het aandeel goud in de beleggingsportefeuille is historisch gezien nog niet bijzonder hoog. De zakenbank denkt daarom dat er nog veel ruimte is voor een verdere stijging van de prijzen, ook na 2016!

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

0.0
Laatst gewijzigd op: dinsdag 30 november -1 00:00
Related Articles: Vijf aandelen die de tand des tijds kunnen weerstaan Beleggers dansen weer op de rand van de vulkaan De olie gaat naar $ 40 per vat denkt Goldman Sachs Zware machines worden weer zware jongens Farmaceutische sector denkt opnieuw goud gevonden te hebben Kirgiziƫ roept bevolking op goud te kopen Goudmijnen weer op overnamepad Het beleid van president Trump stuwt de goudprijs omhoog Gaat Trump onbedoeld Europa een handje helpen? De cijferregen begint weer: nieuwe spelen, nieuwe kansen
goud